Ako funguje merino na nohách?

Ak s merinom ešte len začínate, nohy sú výborný štart. Merino ponožky sú relatívne lacné, prakticky nezničiteľné a raz dva si preveríte v praxi vlastnosti merino vlákna na mimoriadne náročnej časti tela.

 
 

Výhody ponožiek sú tie isté ako pri inom merino oblečení. Termoregulácia, samočistenie, nechladia pri prípadnom spotení a subjektívny aspekt – príjemné na dotyk. Celé dohromady z takejto ponožky robí funkčný kúsok, v zmysle, že fakt funguje, ako potrebujete. Špeciálne ak si dáte záležať na obuvi, ktorá má nejaké vlastnosti, je fajn ju podporiť aj tým, v čom do nej vkladáte nohy. Napríklad vlnená topánka s bavlnou vnútri fungovať určite nebude dostatočne. 

 
 

Ani iné merino oblečenie, ani ponožky určite netreba prať po jednom použití, podstatné je im venovať jediné – priestor na vyvetranie. Aby si udržali vlastnosti, pýtajú si pranie podľa odporúčaní a v prostriedku na vlnu. Mne napríklad stačia dva páry, ktoré striedam. Dva páry hrubších na chladné mesiace a dva páry tenších na teplejšie dni a týždne. Striedam dva páry a vyperiem raz za týždeň, niekedy raz za dva týždne. A naozaj to nie je nechutné. 

 
 

Čo sa deje na nohe s takouto ponožkou? Idete niekam na výlet, noha pracuje, maká, v bavlne by sa zrejme spotila a ponožka by ostala mokrá. Merinoponožka buď zreguluje situáciu tak, že sa noha vôbec nezačne potiť, ak aj áno, vlhká nechladí. 

 
 

Oceníte to napríklad v cieli výletu, keď človek po výkone zrazu ostane stáť, postávať, čupne si, sadne, skrátka aktívny pohyb chodidla je v čudu a môže nastať chladno. Vlákno z merino vlny vás nezradí. 

 
 

Merino ponožky naozaj vydržia, no relatívne rýchlo chytia žmolkový dizajn. Je to vec estetiky, verte, dá sa na to okamžite zvyknúť, funkčnosti to nijako nebráni a časom sa to už ani trošku nezhoršuje.

 
 

Predstavte si, že sa vyzujete, bežná ponožka by vám asi teplo na nohe neudržala. Nám sa deti na deke s obľubou povyzúvajú hoci aj na konci novembra. Všetky nožičky sú vo vlne a majú ich „ako v bavlnke,“ ale vo vlnke, čo je v danej situácii rozhodne výhodnejšie akoby ich mali v bavlne.  V tej by zrejme dosť rýchlo vychladli a v topánke by sa už príjemné teplo vyrábalo ťažšie. 

 
 

Výroba tepla súvisí aj s tým, že noha nie je stlačená. Prsty sa môžu slobodne hýbať. To už nie je len otázka materiálu, ale aj strihu ponožky rešpektujúcej prirodzený tvar nohy tak, aby netlačila prsty k sebe. Darmo si človek zabezpečí super topánku a potom je v nej uväznený v ponožke. 

 
 

A viem, že je to tak trošku na typického „Čecha,“ ale predsudky bokom. Funkčná ponožka umožní nosiť sandále omnoho dlhšie ako len v lete alebo v lete aj vysoko v Alpách, kde sa udrží sneh v zásade nonstop. Pretože sa môžete spoľahnúť na jej hriatie a ani ju len tak ľahko neprefúka.   

 
 

Rovnako dobre poslúžia aj na jar. A aj na náročnejších výletoch v lete, keď treba poriadnu obuv a nechcete následne žmýkať mokré ponožky od potu. Platí pre deti i dospelých.