8 hlavných dôvodov, prečo kúpiť letné detské oblečenie s ochranným faktorom UPF 50+

Po dlhej zime tu máme konečne krásne letné dni. Slniečko hreje a láka nás vonku do prírody, na letnú dovolenku, k jazerám aj k moru. Leto si chceme užiť aj s našimi ratolesťami. Mali by sme však vedieť, ako na nás a naše deti slnečné žiarenie pôsobí a ako sa chrániť pred jeho negatívnymi účinkami. Detské oblečenie s ochranným faktorom UPF 50+ si v posledných rokoch získava svojich verných fanúšikov aj u nás na Slovensku. Aké sú jeho výhody a hlavne význam pre naše deti a čo vlastne skratka UPF 50+ znamená? To všetko sa dočítate v našom novom článku.

 

Čo sa deje s pokožkou vystavenou slnečnému žiareniu?

Ultrafialové (UV) žiarenie je neviditeľná časť spektra elektromagnetického žiarenia slnka, ktorá môže spôsobiť vážne kožné problémy, predčasné starnutie kože, trvalé poškodenie zraku a v najhoršom prípade aj rakovinu kože. Počet prípadov tohto vážneho ochorenia pritom v posledných rokoch rýchlo rastie. Preto je dôležité chrániť sa pred škodlivými účinkami UV žiarenia a nepodceňovať ho. Každý vie, že treba používať opaľovacie krémy s ochranným faktorom - SPF - Sun Protective Factor. Tie majú však aj svoje nevýhody. Opaľovacie krémy sú často plné škodlivej chémie, ktorá môže spôsobiť vážne alergické reakcie a nie každá pokožka ich znáša rovnako. Najmä tá detská je veľmi citlivá. Kvalitné a k pokožke šetrné krémy sú pomerne drahé. Okrem toho, po pobyte vo vode treba natieranie znovu obnovovať, čo znova zvyšuje finančnú náročnosť.

 

Druhy škodlivého žiarenia:

UVA (vlnová dĺžka: 320-400 nanometrov) – dlhovlnné žiarenie, ktoré preniká až na očnú sietnicu, dlhodobé pôsobenie môže viesť až k oslepnutiu (šedý zákal), neprehrieva kožu, ale preniká hlbšie, môže za jej predčasné starnutie, nadmerné vysúšanie, vyvoláva včasnú kožnú pigmentáciu. Zriedka spáli, ale vedie k zvýšenému riziku onemocnenia rakovinou kože. Ozónová vrstva pohltí 30%.

UVB (290-320 nm) – je najnebezpečnejšie žiarenie s kratšou vlnovou dĺžkou, ktoré pôsobí na očnú rohovku (snežná slepota), spáli pokožku, vyvoláva sčervenanie, neskoršiu kožnú pigmentáciu. Priamo poškodzuje DNA a podporuje vznik kožnej rakoviny. Ozónová vrstva pohltí 80%. Je najintenzívnejšie medzi 11.00-16.00, prechádza aj cez mraky, ale cez sklo nie.

UVC (100-290 nm) – Pre človeka veľmi silné žiarenie, ale ozónová vrstva ho pohlcuje.

 
 

UPF 50+ špeciálne oblečenie s ochranným faktorom

V posledných rokoch sa výskumníci a výrobcovia prepracovali k špeciálnym materiálom, ktoré škodlivé UV žiarenie blokujú. Spočiatku sa používali len na špeciálne športové oblečenie. Dnes je letné oblečenie s UV filtrom vyrábané už viacerými firmami po celom svete. Výrobcovia sa zameriavajú predovšetkým na detské oblečenie, pretože detská pokožka potrebuje väčšiu starostlivosť a ochranu. Je menej chránená vlastnou tukovou vrstvou a má tenšiu rohovinovú vrstvu. Pri nadmernom opálení až spálení môže byť nenávratne poškodená. Nesmieme zabudnúť, že deti nie sú vystavené slnečnému žiareniu iba pri vode, ale vlastne pri každodennom pobyte vonku, na ihriskách, v prírode, na prechádzkach. Preto väčšina výrobcov detského oblečenia  s UV ochranným faktorom vyrába nie iba plavky, ale napríklad aj tričká, overaly, kraťasky, topánky, šiltovky, klobúčiky a slnečné okuliare. 

 

The Ultraviolet Protection Factor (UPF) je hodnotiaci systém, ktorý hovorí o efektivite materiálu pri ochrane pokožky pred UV žiarením. Čím vyššie číslo, tým lepšia ochrana. Jednoducho povedané, ochranný faktor UPF 50+ udáva, že látka prepustí len 1/50-inu UV žiarenia, čo sú asi len 2%. Znamená to, že materiál bráni prenikaniu až 98% škodlivých UVA a UVB lúčov a poskytuje excelentnú UV ochranu tzv. UPF 50+ Excellent Protection. Čo sa materiálov týka, najlepšiu ochranu poskytujú polyesterové materiály, trochu menšiu nylon, vlna a hodváb. Bavlna, viskóza a ľan poskytujú najmenšiu ochranu. Pre porovnanie - obyčajné bavlnené tričko má pridelené UPF 5-8. Ak však obsahuje látka zjasňovače, ktoré sa používajú v bielych látkach, tie zvyšujú nepriepustnosť UV lúčov. Väčšina pracích prostriedkov obsahuje zjasňovacie zložky, takže opakované pranie zvyšuje ochranu pre UV žiarením. Preto niektorí odborníci radia úplne obyčajné biele bavlnené tričko na hranicu UPF 15.

 

Ale pozor!!! Aby sme mali 100% istotu, že kúpené oblečenie s ochranným faktorom bude naozaj účinné, výrobca by mal pri svojom výrobku udávať tzv. normu, podľa ktorej garantuje danú výšku ochrany. Nestačí mať na len napísané UPF 50+, no je potrebné uviesť, kto a na základe čoho danú výšku ochranného faktoru udelil. Jedine s touto informáciou si môže byť zákazník istý, že oblečenie naozaj splní sľubovanú ochranu detskej pokožky. Jednou z najpoužívanejších noriem je tzv. austrálsko/novozélandská norma AS/NZS 4399:1996. Okrem nej poznáme ešte európsku EN 13758-1 a americkú normu AATCC 183.

 
 

8 hlavných dôvodov, prečo kúpiť detské oblečenie s ochranným faktorom UPF 50+

  1. Pod UV-oblečenie už nie je nutné natierať opaľovací krém
  2. materiál má schválený navyšší dostupný ochranný faktor až UPF 50+ (norma AS/NZS 4399:1996)
  3. maximálna ochrana citlivej detskej pokožky aj bez opaľovacieho krému
  4. bez akýchkoľvek škodlivých látok
  5. testované a schválené na použitie v slanej i chlórovanej vode
  6. vhodný na plávanie, nositeľný aj s plienkami
  7. široké využitie - plávanie v bazéne aj v mori, hry na piesku, ihrisku aj záhrade
  8. rýchloschnúci, ľahký a priedušný materiál

ACTIVE KIDS prináša vašim deťom tú najvyššiu kvalitu na našom trhu. Aj pri výbere letného sortimentu sme ostali verní škandinávskym značkám, pretože veríme, že ich výrobky patria medzi svetovú špičku. Naše detské oblečenie s ochranným faktorom UPF 50+ poskytuje dieťaťu tú najvyššiu možnú ochranu pred prenikaním škodlivých UV lúčov. Špeciálne letné UV-oblečenie švédskych značiek Smiling Shark a Zunblock spĺňa austrálsko/novozélandskú normu AS/NZS 4399:1996 a je mu pridelené maximálne UPF 50+ tzv. EXCELENTNÁ UV OCHRANA. Okrem ochranného oblečenia nájdete v našej ponuke aj špeciálnu plávaciu plienku, ochrannú šiltovkuslnečné okuliare a špeciálne topánky do vody

 

Zaujímajú nás vaše skúsenosti s ochranným detským oblečením. Nosia vaše ratolesti v lete ochranný faktor? Splnilo vaše očakávania? Aké značky by ste privítali aj v našom e-shope? Vaše komenty si veľmi radi prečítame na našom blogu priamo pod článkom alebo na našom facebooku. A ako odmenu za zdieľanie vašich skúseností a tipov vám pošleme kupón na 10% zľavu na nákup akéhokoľvek produktu značky Smiling Shark a Zunblock.