Detská čiapka z merino vlny - a jarná dilema vyriešená. Testovanie nórskej značky Devold.

Tentokrát sme pre vás testovali detskú čiapku z unikátnej merino vlny, vhodnú už pre tie najmenšie ratolesti. V čom sa líši merino vlna od „bežných“ materiálov? Je táto čiapka vhodná do teplejšieho počasia? Malá nomádka tentokrát vyrazila do Barcelony a my sme jej pribalili na cestu detskú čiapku nórskej značky Devold z kolekcie Breeze, ktorá je vhodná do teplejšieho počasia 0°C/+40°C. 

 

Recenziu pre nás napísala skúsená cestovateľka Barbora, mamina malej nomádky, ktorej dobrodružstvá môžete sledovať na krásnom a veľmi inšpiratívnom cestovateľskom blogu Little Nomad Life, ktorý rozhodne neprehliadnite. 

Teplejšie dni priam zvádzajú k tomu, aby sme zhodili čo najviac vrstiev oblečenia – zo seba aj zo svojich drobcov. Veď čo je lepšie, než si nechať vybozkávať tvár slnečnými lúčmi a vlasy čechriť jarným vánkom? Lenže prichádza poriadna zrada – slnko je zubaté, vietor je neraz chladný a detské ušká citlivé. Cez hlavu nám navyše uniká najviac telesného tepla.

 

A tak som ako asi každá mama začiatkom tohtoročnej jari stála pred dilemou – chrániť svojej malej nomádke nonstop hlavu čiapočkou, keď behá po vonku? Alebo ju nechávať bez čiapky? No čo ak sa spotí a čo škodlivé UV žiarenie zo slnka alebo chladnejší závan vetra? To posledné, po čom v tom krásnom sviežom jarnom období túžim, je mať choré dieťa a byť s ním zavretá doma.

 

Preto som len uvítala, keď sme pred našou prvou tohtoročnou nomádskou cestou do Španielska dostali z e-shopu www.activekids.sk na testovačku čiapku z merino vlny od špičkovej outdoorovej nórskej značky Devold.

 
 

Neľakajte sa toho, že ide o „merino vlnu”. Hoci tento materiál (respektíve názov „vlna” ) na prvý pohľad možno evokuje hrubé oblečenie, vôbec tomu tak nie je. Merino vlnu možno dokonca nosiť v tropických horúčavách, záleží totiž na tom, aký rad zvolíte (akú hustotu - tzv. gramáž vlákna má daný kus oblečenia). My sme testovali ten najľahší, najjemnejší rad, tzv. Breeze s gramážou 150g/m2, vhodný do počasia s teplotami 0°C/+40°C.

 

Merino detská čiapka Breeze, ktorú sme testovali, je praktický bezšvová, a hoci tesne prilieha k hlavičke, vôbec ju neotláčala ani neomínala. Mohla bez obmedzení skúmať rušné barcelonské ulice aj sa hrať v piesku na tamojšej pláži Barceloneta a akoby ani nevedela, že má niečo na hlave. Vďaka tomu, že čiapka pekne kopíruje kontúry hlavičky a nikde neodstáva, chráni jej ušká a bráni tomu, aby ju podfúkol vietor. Skrátka jej sedela ako uliata. Stopercentné prírodné merino vlákno, z ktorého je vyrobená, je veľmi jemné a vhodné aj pre citlivú a atopickú pokožku (čo je bohužiaľ náš problém), takže sme ocenili, že čiapka ju vôbec neškriabe a nehryzie.

 

 
 

Napriek tomu, že čiapka je ľahučká, jemná a tenká, si však stále dôsledne plní svoje funkčné vlastnosti – merino vlna je totiž vysoko priedušný materiál, ktorý ako jediný dokáže v zime hriať a v teple zasa chladiť. A dokonca hreje aj vtedy, keď je vlhká. V praxi to znamenalo, že malej nomádke ani pod takou tenučkou čiapkou nebola zima a mohla ju mať na hlave prakticky celý deň, kým sme boli vonku. Nemusela som sa báť, že sa pod čiapkou spotí alebo jej pokožka nebude dýchať, ako to často pri iných čiapkách býva. A keď napoludnie v čiapke zaspala v kočíku a hrialo slnko, asi prvýkrát sa nám nestalo, že by sa jej pod čiapkou spotili vlásky, čiapka by nasiakla potom a spôsobovala jej nepríjemný pocit chladu. 

 

Ďalšia skvelá vec je tá, že ani po týždni fakt intenzívneho nosenia čiapka nezapáchala. Aj to patrí medzi unikátne vlastnosti merino vlny – že oblečenie z tohto materiálu netreba tak často prať. Keď som ju po návrate zo Španielska doma oprala, veľmi rýchlo vyschla a už na druhý deň v nej mohla malá nomádka bez problémov lietať po vonku.

 

Merino vlna v určitej miere poskytuje aj ochranu proti škodlivému UV žiareniu, čo sa výborne hodí najmä na jar a v lete. Takže keď sa malá nomádka vítala s prvými jarnými dňami na barcelonskej pláži na pravé poludnie, nemusela som ju ihneď strkať do tieňa (kde by jej bola zima), ale vedela som, že jej hlavička bude pred slnkom chránená.

 

Máme túto čiapku v dvoch farebných prevedeniach – v ružovej a sivej. Vďaka jednoduchému, minimalistickému dizajnu, sa nám hodia ku všetkému, takže už teraz viem, že tieto merino čiapočky budú v tejto sezóne najpoužívanejšími kúskami v šatníku malej nomádky.

 

Čo povedať na záver? Skrátka, Nóri to s outdoorovým oblečením fakt vedia. A vďaka im za to :-)

 
 

A na záver máme pre vás darček

V outdoorovom e-shope pre malých dobrodruhov – www.activekids.sk sme pre vás vybavili zľavu 10% na celý nezľavnený tovar počas celého roka 2018. Stačí, ak do objednávky zadáte tento špeciálny kód "Little Nomad Life – jar 2018" a zľava sa vám vygeneruje automaticky.

 

Testovanú čiapku nájdete tu:

DEVOLD Breeze - MERINO DETSKÁ ČIAPKA DO 2 ROKOV
DEVOLD Breeze - MERINO DETSKÁ ČIAPKA OD 2 ROKOV

POZOR však na veľkosti! 

Malá dvojročná cestovateľka má čiapku veľkosti 54, čo však nezodpovedá obvodu hlavy. Výrobca udáva túto veľkosť pre deti od 5-10 rokov. Naše testovanie však ukázalo, že čiapka je maximálne pohodlná a prispôsobivá už pre mladšie deti, ako je tento výrobcom daný vek. Jej kúpa je teda vhodná už aj pre deti pod 5 rokov.