Detské oblečenie z merino vlny. A zima má smolu - testovanie nórskej značky DEVOLD

Malá nomádka v Portugalsku testovala funkčné oblečenie z merino vlny, vďaka ktorej nemusia byť deti v chladnom počasí nababušené ako cibule, ale zároveň sú v teple. Ako obstálo? 

 

Recenziu pre nás napísala mamina malej nomádky, ktorej dobrodružstvá môžete sledovať na krásnom cestovateľskom blogu: LITTLE NOMAD LIFE.

 

Od istej doby (ako sa z našej malej nomádky stala nezávislá malá bytosť s vlastnou hlavou) som sa úprimne desila príchodu chladnejších dní. Takmer vždy, keď sme mali opustiť vykúrené steny domova, ma totiž čakal rovnaký, krajne mučivý a zdanlivo nekonečne zdĺhavý proces. Obliekanie. Milión vrstiev. Hrubé svetre. Ťažkopádne overaly. Odpor. Plač. Dieťa hádže o zem oblečenie. Potom dieťa hádže o zem samo seba. Uvoľní všetky svaly a premení sa na handričku. Zodvihnúť ju a obliecť? Väčšia fuška ako dvíhanie činiek v posilňovni. Neznie vám to povedome? 

 
 

Naša malá nomádka sa navyše narodila v znamení barana, takže ak vyhlási, že si overal na seba skrátka nedá, tak si ho nedá. A mne ostávalo sa len modliť, aby mi v tej oveľa tenšej zelenej bunde, ktorú ako jedinú vzala na milosť a bola ochotná si ju obliecť (hoci z nej už asi tak o dve čísla vyrástla), neprechladla. 

 

A potom som našla riešenie – rovnaké, aké poznajú všetci milovníci outdoorových športov a turistiky. Funkčné oblečenie z merino vlny. Ak vám pojem „merino vlna” nič nehovorí, teraz vás s ňou stručne zoznámim. Je to 100% prírodné vlákno so skvelými termoizolačnými vlastnosťami. Vynikajúco odvádza z tela vlhkosť, a zároveň udržiava pokožku stále v teple a suchu. To znamená, že ani keď sa spotíte, nebudete mať tričko s mokrými mapami a nebude vám v ňom zima. Mám to odskúšané z Nepálu a miliónov ďalších trekov. Merino vlna dokonca hreje aj vtedy, ak je vlhká. Dá sa nosiť aj v teplejšom počasí, nielen v zime, lebo pri vyšších teplotách dokáže chladiť a pri nižších zasa hriať. Takže je ideálnym riešením pri prechodoch zo zimy do tepla a podobne. Dočítate sa aj to, že má prirodzene antibakteriálne vlastnosti, a je teda vhodná aj pre ľudí s citlivou a atopickou pokožkou. Všetko o merino vlne sa dočítate v tomto článku: 15 úžasných vlastností MERINO VLNY

Keďže som mala dobré skúsenosti s nórskou značkou Devold a sama mám od tejto renomovanej značky s tradíciou od roku 1853 termoprádlo, prirodzene som chcela na malej nomádke otestovať oblečenie rovnakej značky. To, čo som hľadala, som našla v e-shope www.activekids.sk, ktorý sa špecializuje na kvalitné funkčné oblečenie pre deti a už z neho máme niekoľko iných funkčných kúskov. Recenziu na nich nájdete v článku Škaredého počasia sa už nebojíme

 

Termoprádlo z merino vlny značky Devold sme prvýkrát na malej nomádke otestovali v Portugalsku, kam sme sa vybrali začiatkom decembra minulého roku. Teploty síce naoko neboli úplne drastické – teplomer ukazoval okolo 14-15 stupňov, no fúkal celkom silný studený vietor a pocitovo bolo oveľa chladnejšie. Potrebovala som totiž pre ňu pár univerzálnych kúskov, pretože sme sa museli na týždeň zbaliť traja do miniatúrnej príručnej batožiny a nehrozilo, že jej zbalím veľa oblečenia pre prípad akéhokoľvek možného scenáru počasia. Existuje niekoľko radov oblečenia z merino vlny, podľa toho, či ho bude dieťa nosiť v chladnejšom alebo v teplejšom počasí. Líšia sa tzv. hustotou (gramážou) materiálu, tento údaj som našla vždy uvedený pri konkrétnom produkte. Dočítala som sa, že na chladnejšie zimné počasie je vhodná gramáž cca od 190g/m2 – 260g/m2. V teplejšom počasí nad 0°C je zasa ideálne termoprádlo s gramážou okolo 130g/m2 – 150g/m2, teda veľmi ľahký a tenký materiál.

 
 

Malej nomádke som do Portugalska vzala Merino detské body – Active baby, určené do chladnejšieho počasia. Hrubší materiál Duo Active (gramáž 205 g/m2)  je pletený v dvoch vrstvách, takže naozaj hreje a vďaka predĺženej zadnej časti bodyčko udržiava chrbátik v teple aj pri nosení v šatke či v nosiči.

 

Keďže malá nomádka je duracellko a bol predpoklad, že bude o dušu behať (a nehrozili mrazy), spodky som jej zobrala Merino detské spodky – Breeze baby (gramáž 150g/m2) určenej na nosenie vo vyšších teplotách, teda od nula stupňov vyššie. Sú vyrobené z najtenšieho a najľahšieho materiálu, ktorý v lete chladí a v zime hreje. V chladnejšom počasí ich aj doma na Slovensku používam ako prvú spodnú vrstvu a na ne jej ešte obliekam hrubé nohavice, v teplejšom jej na ne dávam len tepláčiky.

 

Na záver

Musím povedať, že oblečenie z merino vlny nás na výlete v Portugalsku doslova zachránilo. Ani po pár dňoch skutočne intenzívneho nosenia oblečenie malej nomádky nesmrdelo. Malá nomádka si na svoj merino komplet tak zvykla, že sa ho dožaduje nosiť aj doma. A to napriek tomu, že na ňom nemá žiadnych psíkov ani iné obrázky. Obliekam jej ho najmä vtedy, ak ju idem uspať v kočíku vonku a potom ju nechám spať v chodbe oblečenú – nespotí sa a nemá mokré oblečenie.