Pripravení na jeseň: ako obliecť dieťa na hory

Leto nám pomaličky končí, ale to v žiadnom prípade neznamená, že končí čas na poriadne dobrodružstvá! Veď práve jeseň, obdobie babieho leta a krásnych farieb v korunách stromov, je ideálne na prechádzky v prírode, či už ide o neďaleký park alebo poctivé šliapanie do našich krásnych kopcov. Počasie na horách sa však dokáže radikálne zmeniť ako šibnutím čarovného prútika. Slnečné počasie môže doslova za pár minút vystriedať vietor, zima a silný dážď. Mali by sme na to myslieť už doma pri balení batohu. Na čo určite netreba zabudnúť a ako sa čo najlepšie pripraviť?

 

Zbaľte sa s Active Kids a na nič nezabudnete :-) Tu sú naše tipy:

1. Na hory sa aj na jeseň odporúča zbaliť všetky 3 vrstvy funkčného oblečenia a nespoliehať sa na aktuálnu teplotu. Spoľahnite sa však na výhody cibule - spôsobu vrstvenia oblečenia. Babušenie do jednéhu kusu hrubého oblečenia môže nielen u dieťaťa, ale aj u dospelého človeka spôsobiť prehriatie. Keďže telo bude pri pohybe produkovať teplo, je rozumnejšie vybrať funkčné detské oblečenie podporujúce termoreguláciu. Také oblečenie pre deti zabezpečí primerané odvádzanie tepla, takže nedôjde ani k prehriatiu, ani k podchladeniu organizmu a vy si môžete byť istí, že ste pre pohodlie svojho drobca spravili maximum.

 

Jedinečnosť funkčného oblečenia spočíva v rôznych špecifických vlastnostiach – vďaka špeciálnym materiálom dokáže udržiavať teplo, odvádzať pot, rýchlo schne, je vodeodolné, vetruvzdorné, a tak ďalej, v závislosti od konkrétneho kusu oblečenia a výrobcu. Hlavnou úlohou funkčného oblečenia je postarať sa o to, aby naše poklady pri žiadnej aktivite nemali nepríjemný pocit spoteného tela a chladu. Aby im bolo príjemne aj pri tých najodvážnejších expedíciách do okolitého sveta, či v lete alebo v zime. 

 

Správne vrstvenie nie je žiadna mágia. Termoregulácia posúva prebytočnú vlhkosť smerom od tela do ďalšej vrstvy oblečenia a uchováva tak optimálnu teplotu tela. Aby teda správne fungovala, je dobré rozdeliť detské funkčné oblečenie do troch vrstiev. Množstvo vrstiev a ich kombinácia samozrejme závisí od ročného obdobia a klimatických podmienok miesta, na ktorom sa nachádzame. Pokiaľ sú teploty extrémne nízke, je dobré dieťaťu obliecť aj dve spodné alebo dve stredné vrstvy. A naopak, v teplom počasí môžeme deťom obliecť iba spodnú vrstvu a okrem tenkého trička alebo bodyčka nebude nič viac potrebovať.

 
 

Poradíme Vám ako na to:

A) Prvá vrstva = základná spodná vrstva a tvorí ju funkčné detské termoprádlo. Ako už jej názov napovie, je to oblečenie priamo na pokožke dieťaťa. Táto vrstva musí byť maximálne kvalitná a funkčná, pretože práve ona odvádza prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky a udržiava tak telo suché a v teple. Preto by mala byť čo najpriliehavejšia a maximálne kopírovať obrysy tela, aby odvádzala vlhkosť čo najúčinnejšie. Spodná základná vrstva sa stará o to, aby deti nepociťovali pri žiadnej námahe nepríjemný pocit chladu. Jedným z najkvalitnejších a najspoľahlivejších materiálov je 100% prírodný materiál merino vlna, z ktorej sa vyrába oblečenie nielen do chladnejších dní ale dokonca aj na letnú dovolenku. Okrem merino vlny sa detské termoprádlo vyrába aj zo syntetických materiálov ako napr. polypropylen a polyester. 

 

Jednoducho povedané: telo dieťaťa pri akejkoľvek aktivite produkuje teplo a musí ho aj odvádzať, aby sa neprehrialo. Čiže, potenie je prirodzený jav, ktorý je nevyhnutný a potrebný. My však vhodným oblečením vieme dosiahnuť to, aby pokožka po spotení sa nebola vlhká a deti netrápil nepríjemný pocit chladu, aby neprechladli a aby ich neofúkol vietor. Vhodným funkčným termoprádlom dosiahneme teda suchú pokožku dieťaťa aj pri tých najnáročnejších výpravách za dobrodružstvom a vlhkosť, ktorá sa pritom vytvorí, bude odvedená daným materiálom na vonkajšiu stranu oblečenia, kde rýchlo vyschne, prípadne prejde do ďalšej vrstvy oblečenia. 

 

Viac o vlastnostiach a výhodách merino vlny sa dočítate v našich článkoch: Objavte 15 úžasných vlastností merino vlny, pre ktoré si ju ihneď obľúbite a 10 mýtov a faktov o merino vlne.

 
 

B) Druhá vrstva = stredná izolačná vrstva a patrí sem funkčná detská mikina, rolák či sveter. Táto vrstva plní dve základné funkcie. Pomáha udržiavať telo v optimálnej teplote a zároveň odvádza nadbytočné teplo do ďalšej vrstvy oblečenia, a tak zabraňuje prehriatiu organizmu. Mala by mať voľnejší strih ako prvá vrstva, pretože cirkuláciou vzduchu zabezpečuje lepší odvod tepla a vlhkosti. Je dôležité, aby udržiavala medzipriestor medzi prvou a treťou vrstvou. Z materiálov sa odporúča merino vlna alebo fleece.

C) Tretia vrstva = vonkajšia ochranná vrstva je funkčná detská bunda či nohavice. Táto vrstva chráni dieťa pred vetrom a dažďom. Vrchné detské oblečenie by malo byť nielen odolné voči vode, ale jednoznačne aj funkčné a odvádzať vlhkosť. Na tretiu vrstvu oblečenia sú ideálne priedušné materiály odolné voči vode, s dostatočnými ventilačnými schopnosťami. Mnohé kvalitné vrchné kusy oblečenia majú membránu, vďaka ktorej sa vlhkosť odvádza smerom von na povrch. Ideálnym materiálom takéhoto oblečenia je práve softshell.

 

O tom, ako obstálo naše softshellové oblečenie českej značky Unuo v tatranskej prírode, sa dočítate v našej recenzii: Škaredé počasie už nemusí byť strašiakom

 

2. Na výlete do hôr rozhodne nesmie chýbať detská čiapka alebo kukla, prípadne nákrčník alebo viacúčelový buff, ktoré pred nemilosrdným vetrom spoľahlivo zakryjú čelo aj uši. Nie každé dieťa rado nosí čiapky, hlavne ak mu padajú a zavadzajú. Pomôcť môžu veselé atraktívne motívy a kvalitný materiál, ktorý detskú hlavičku spoľahlivo ochráni a je zároveň príjemný na nosenie. 

 

Detskú čiapku nórskej značky Devold testovala naša malá nomádka na výlete v Lisabone. Ako obstála ,o tom sa dočítate tu: Detská čiapka z merino vlny

 
 

3. A v neposlednom rade nezabudnime na vhodné turistické topánky a funkčné ponožky, ktoré udržia nohy v teple a suchu. Skvele plnia svoju termoizolačnú funkciu, poskytujú vynikajúcu tepelnú izoláciu a odvod vlhkosti. Maminy najmenších detičiek určite ocenia softshellové capačky s merino vlnou, vhodné do kočíka aj na nosenie detí v šatke či nosiči. Skvelo ochránia malé detské nôžky pred chladnejším jesenným počasím. 

 

4. Nezabudnite, že i keď je už po lete, v horských oblastiach až do októbra vyčíňajú kliešte. Kliešte sa v posledných rokoch začali objavovať dokonca aj vo vyšších nadmorských výškach než 1000 m.n.m. Preto nepodceňujte ochranu a nezabudnite na repelent ako aj dôkladnú kontrolu tela dieťaťa po návrate z výletu.

 

Ešte to chce niečo dobré na jedenie, nezabudnúť na pitný režim a výprava sa môže začať! :) 

 

 

Ak vás naše rady zaujali, určite neprehliadnite e-book, ktorý sme vytvorili v spolupráci s detským cestovateľským blogom Little Nomad Life. Môžete si ho stiahnuť bezplatne na tomto odkaze.